Kwaliteitseisen

Wie een Grote Münsterlanderpup zoekt, heeft een welbepaalde voorkeur en heeft zich vooraf her en der geïnformeerd. Dat is goed, want een Grote Münsterlander is niet zomaar een Grote Münsterlander … We onderscheiden drie categorieën Grote Münsterlanderpups: (1) Grote Münsterlander met stamboom conform het fokreglement gefokt, (2) Grote Münsterlander met stamboom, maar niet conform het fokreglement gefokt, en (3) zogenaamde ‘Grote Münsterlander’ zonder stamboom.

1. Grote Münsterlander met stamboom en conform het fokreglement gefokt

De Grote Münsterlander Vereniging van België (GMVB) heeft – net als haar zusterverenigingen in het buitenland – een fokreglement waarin kwaliteitseisen worden gesteld aan de fokteef, de dekreu en de combinatie van beide. Deze eisen houden verband met gezondheid, welzijn, gedrag, werkkwaliteiten en exterieur. De rasvereniging hecht daarbij veel belang aan kennis over de herkomst (voorafgaande generaties voorouders) van de beide honden uit fokcombinatie. Een ononderbroken stamboom levert daarbij interessante informatie. Wanneer de fokcommissie van de vereniging een Grote Münsterlander erkent als fokteef of dekreu, komt deze hond op de fokdierenlijst.

Een fokker die volgens de regels van de rasvereniging wil fokken, controleert vooraf of de vooropgestelde combinatie voldoet aan alle in het fokreglement gestelde eisen. De fokker houdt zich ook aan de regionale en nationale wetgeving en is in het bezit van een ‘certificaat tot voortplanting’ afgeleverd door de Vlaamse Fokkerijcommissie. Als pupkoper kan je bij de fokker alle documenten en uitslagen van de beide ouderdieren opvragen. Iedere geëngageerde fokker die voldoet aan de door de GMVB gestelde eisen, zal je alle bewijzen graag tonen.

De GMVB doet enkel aan pupbemiddeling voor combinaties die aan het fokreglement voldoen en vermeldt in het kader daarvan de dekking en de worp uit die combinaties op haar website.

2. Grote Münsterlander met stamboom, maar niet conform het fokreglement gefokt

Een stamboom geldt als afstammingsbewijs. Van een Grote Münsterlander met stamboom zijn de voorouders bekend en ook als Grote Münsterlander ingeschreven in het stamboek van het ras. Een stamboom biedt echter geen kwaliteitsgarantie, behalve de inteeltbeperking volgens het fokbeleid van de Grote Münsterlander-vereniging. Het komt voor dat fokkers op eigen initiatief (lees: buiten de vereniging om) een Grote Münsterlander-teef met ontoelaatbare tekortkomingen kruisen met een Grote Münsterlander-reu, die evenmin aan de gezondheidsvereisten voldoet. Toch levert de KMSH (Belgische koepel van rashondenverenigingen) gewoon een stamboom af voor de pups geboren uit die combinatie. Grote Münsterlanders met stamboom, doch niet volgens het fokreglement gefokt, kunnen beschikbaar zijn voor een opvallend lagere dan de gangbare verkoopprijs. De fokker kan al dan niet in het bezit zijn van een ‘certificaat tot voortplanting’, doch niet aan alle vereisten van het GM-fokreglement voldoen. Vraag bijkomende informatie op bij de rasvereniging.

3. Zogenaamde ‘Grote Münsterlander’ zonder of met onvolledige stamboom

Rasverenigingen beschouwen Grote Münsterlanders die zonder stamboom te koop zijn, als ‘lookalikes’. Ze vertonen (grote) gelijkenissen met een Grote Münsterlander, maar bij gebrek aan stamboom of bij een onvolledige stamboom zijn de voorouders van deze honden onbekend. Je koopt m.a.w. een bastaardpup. Soms komt dit ook tot uitdrukking in de prijs, wanneer die merkelijk lager is dan wat gangbaar is. Het is een fabel dat je met een bastaardhond sowieso een gezonde hond in huis haalt. Alle ziektes en afwijkingen van rashonden, komen helaas ook voor bij bastaardhonden. Meer zelfs … sommige dierenartsen schrijven het vaker voorkomen van rastypische ziektes bij lookalikes toe aan fokkers die de preventieve onderzoeken en fokregels – nadrukkelijk vereist door de rasverenigingen – aan hun laars lappen.

Terecht mag een fokker trots zijn op het nest dat onder zijn hoede en met zorg tot stand is gekomen. Elke correcte fokker getuigt enthousiast over de kwaliteiten van de geselecteerde fokcombinatie. Bedenk dat deze kwaliteiten (bijzondere prestaties tijdens jachthondenproeven of veldwedstrijden, of een uitzonderlijke kwalificatie op gebied van uiterlijk) steeds een combinatie zijn van aanleg én training. Daarin is heel wat tijd en energie gestoken. Prestaties van (voor)ouderdieren bieden helaas geen garantie voor latere prestaties van de pups. De overtuiging van de fokker over de meerwaarde van de ouderdieren, geeft soms aanleiding tot prijzen die hoger liggen dan wat gangbaar is. Wie op zoek is naar een pup met een specifiek doel voor ogen, houdt daar best rekening mee en bespreekt samen met de fokker de waarde van de pups.