Naar aanleiding van het nieuwe fokkerijbesluit van de Vlaamse Regering (december 2023), organiseerde het Center for Animal Breeding and Genetics – Department of Biosystemseen van de KU Leuven half april een infomoment te Brussel, om er een en ander te kaderen en er het project Breeding Healthy Pets (BHP) voor te stellen. Mogelijks heeft u hier al over gehoord. Breeding Healthy Pets is een project in opdracht van de Vlaamse Overheid (afdeling Dierenwelzijn) met als doel de genetische gezondheid van honden en katten in Vlaanderen te verbeteren. Daarbij wordt gewerkt op genetische aandoeningen enerzijds en de genetische diversiteit anderzijds.

Het programma liet vijf sprekers aan het woord. Eerst werd de inhoud van het ‘Fokkerijbesluit’ nog eens kort overlopen en toegelicht door Lien Hebbelinck van de afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Daarna ging het over ‘Genetische diversiteit’, gebracht door Laura Adant, onderzoeker van het Centrum voor Klinische Genetica (o.l.v. Prof. Jan Broeckx) van UGent. Daarna werd het ‘Project Breeding Healthy Pets’ zelf voorgesteld door Evy Beckers, onderzoeker van het Centrum voor Huisdierengenetica van KULeuven. Tijdens de daaropvolgende pauze werd er bij een hapje en een drankje druk van gedachten gewisseld tussen de aanwezigen en rezen al heel wat vragen voor het vragenmoment dat aan het einde van deze avond was voorzien.

Na de pauze mocht ik het publiek vergasten op een ‘Voorbeeld uit de praktijk’. Er was mij gevraagd om het fokbeleid van de Grote Münsterlander Vereniging België te komen voorstellen om het thema van de avond dichter bij de fokpraktijk te brengen. Men was bij GMVB uitgekomen omdat in ons fokbeleid en fokreglement duidelijk aandacht is voor genetische gezondheid én genetische diversiteit. De presentatie illustreerde dan uiteraard ook hoe wij als rasvereniging met ons fokbeleid proberen rekening te houden met de aspecten gezondheid, kwaliteit en diversiteit, welke de pijlers zijn van het fokkerijbesluit van de Vlaamse overheid. Op basis van de reacties uit het publiek en de organisatoren, én de communicatie die mij achteraf bereikte, boeide de voorstelling van ons beleid de aanwezigen zeer. Tenslotte kwam Leanne van de Goor van Van Haeringen Laboratorium (VHL), een nieuw platform voor ‘DNA-testen en dataverzameling’ voorstellen dat in kader van BHP staat. Dit platform zou fokkers aan een verlaagde prijs verschillende testen kunnen laten uitvoeren, waarmee er data wordt verzameld voor wetenschappelijk onderzoek door BHP.

Het daaropvolgende vragenmoment bleek veel te kort voor de vele vragen waarmee het publiek nog zat. Het is duidelijk dat er nog een en ander zal moeten uitgeklaard worden om alle violen gelijk gestemd te krijgen. Een en ander is ook nieuw, en er is nog veel data nodig om bijvoorbeeld platformen optimaal te laten renderen. Daarin kunnen fokkers en rashondenverenigingen uiteraard een bijdrage leveren. Anderzijds zijn er ook nog heel wat vragen wat betreft de erkenning van organisaties die stambomen zullen kunnen afleveren en welke rol een overkoepelende vereniging daarin zal/wil (blijven) spelen. Wordt vervolgd.