De fokker

Onze vereniging informeert geïnteresseerden over fokkers die hoge kwaliteitseisen stellen. Zij proberen jagers en andere potentiële kopers te voorzien van kwaliteitsvolle jachthonden. Belangrijke aspecten daarin zijn (1) een goede voorbereiding en planning van de fokker in diens zoektocht naar de passende fokcombinatie, en (2) de manier waarop de fokker de pups in de eerste weken grootbrengt. Binnen onze vereniging is een beperkt aantal leden actief betrokken bij het fokken. Daarnaast onderhoudt onze vereniging evenwel zeer goede contacten met fokkers en de fokcommissies in het buitenland.

Waaraan herken je de verantwoordelijke fokker? De geëngageerde fokker laat je graag zijn/haar kennel zien en is lid van de Belgische Grote Münsterlander Vereniging (GMVB) of een buitenlandse zustervereniging (VGM, NGMV, CFEML …). De honden reageren op een neutrale of vriendelijke manier op jouw bezoek. Alle pups zijn gezond en genieten van het lichamelijk contact met de bezoeker. De fokker laat je zonder problemen de moeder van de pups zien.

Alle honden in de kennel geven een verzorgde indruk en hebben erkende stamboomcertificaten (FCI / KMSH / VDH …). Alle fokdocumenten van zowel de vader als de moeder zijn beschikbaar, evenals de vaccinatiebewijzen van de pups met chipstrips en gegevens zoals geboortedatum, vaccinatiedata, ontworming enz. Alle documenten en gegevens stemmen overeen.

De fokker van zijn/haar kant zal er op staan om jou als potentiële koper iets persoonlijker te leren kennen via een aantal vragen. Jouw antwoorden geven de fokker een idee van waar de pup terecht zal komen. Soms kan dit leiden tot een negatief advies m.b.t. het aanschaffen van een Grote Münsterlander of zelfs een weigering van verkoop, wanneer de fokker meent dat de omgeving voor de pup niet geschikt is. In geval van een deal zal de fokker jou de pup overhandigen, ten vroegste 8 weken na de geboorte. Daarbij ontvang je ook de stamboom en het vaccinatiecertificaat (boekje). Bij aankoop van een pup bij een buitenlandse fokker zal je ook een ‘certificaat voor het buitenland’ (bv. in Duitsland: ‘Anerkennung für das Ausland’) ontvangen, dat de geldigheid van de aangehechte stamboom van de jonge hond officieel bevestigt. Let op de wettelijke importverplichtingen.

Goede fokkers zijn ook geïnteresseerd om hun pups als volwassen honden terug te zien, zodat ze zien hoe de kroost is geëvolueerd. Daarom dringen fokkers erop aan dat je met jouw jonge hond zou deelnemen aan de proeven voor jonge jachthonden (aanlegproef, VJP, HZP, rastentoonstelling), zelfs wanneer het niet jouw bedoeling is van er zelf een nestje mee te fokken. Op basis van de resultaten kan de fokker zijn verdere fokplanning oriënteren.

Erkende fokkers

De Grote Münsterlander Vereniging van België erkent momenteel de volgende Belgische fokkers/kennels, die de fokvisie van de GMVB onderschrijven, het fokbeleid van de rasvereniging ondersteunen en fokken conform het fokreglement:

  • Kennel van de Zuidlede – fokker Bruno Willaert
  • Kennel van de Mesurekreek – fokker Elke Peeters
  • Kennel van ’t Koppenbergbos – fokker Koen Termont
  • Kennel van de Schransbossen – fokker Niels Blockhuys
  • Kennel van Vaerbeke – fokker Rudy Vander Beken
  • zonder kennelnaam – fokker Albert Desmedt
  • Kennel van het Slogenhof – fokker Theo Aerts

Wanneer een kennel actief is, verschijnt er een dekkingsaankondiging op de pagina ‘Dekkingen’ en vervolgens bij een succesvolle dracht en worp, een nestaankondiging op de pagina ‘Pups en herplaatsing.