Zaterdag 6 april, tot hiertoe veruit de mooiste weerbericht van het jaar. Wat een geluk heeft onze vereniging alweer met het weer gehad. Onder strakke ochtendbries straalde de ochtendzon over de Meldense Scheldemeersen.

Vier kandidaten waren tijdig op de afspraak in café De Oude Schelde bij Moniek, die op met haar 82 jaar ons nog altijd even enthousiast onthaalt en bedient alsof het de eerste keer was. De vijfde kandidaat moest helaas afmelden. Zijn Fabian van Dorka’s Plek was jammer genoeg ziek geworden deze week en bleek onvoldoende fit te zijn, waarna de verstandige beslissing voor niet deelname de enige piste was.

In vergelijking met de vorige jaren kwam de wind deze keer uit het zuiden en vatten we de proef aan nabij de kerk van Melden. Om de beurt werden de vier deelnemende honden – Gizmo van ’t Gina Florashof, Fokke van Dorka’s Plek, Wolf van ’t Koppenbergbos en Alwoin van het Meekenesch – het veld ingestuurd om hun neusgebruik en wijze van zoeken te tonen. Door de vele regen van deze winter lagen de weiden, het grasland en de akkers er zeer nat bij. Maar dat lieten de honden niet aan hun hart komen. Enkele tuimelpertes konden Alwin er niet van weerhouden om een haas luid achterna te zitten. De honden waren ook zeer aangetrokken door de vele rietkragen die langs de beken voorkwamen en de graslanden omzoomden. Verschillende eenden verkozen dan ook het zwerk en enkele fazanten dachten er net zo over, zij het dan sommigen de honden eerst op een dwaalspoor zetten door een eindje te lopen.

Bij de schotproef bleken de vier jonge snaken probleemloos schotvast. We konden aan de broodjes beginnen, die enkelen – gezien de lengte en het ruime beleg – maar moeizaam naar binnen gewerkt kregen. Na de lunchpauze dienden drie van de vier honden nog te demonstreren dat ze het voorstaan wel degelijk in zich hadden. Wolf had het ’s voormiddags al enkele keren laten zien, maar voor de andere had de goede gelegenheid zich nog niet goed zichtbaar voorgedaan. Het ijverig door en achter de rietkragen speuren, had daar veel mee te maken. Maar geen nood, de drie brachten het er ook goed van af.

De keurmeesters – Gisela Hochfeld, Jarina Kisjes en Georg Ruessmann – deelden de scores mee. De deelnemers waren er tevreden mee, zodat we daarmee de proef konden afsluiten en terug naar het cafeetje afzakken. Daar kon de jury de scores verwerken op de uitslagenformulieren en de diploma’s opmaken. Ondertussen genoten de deelnemers van een welverdiende frisse pint en frisdrank. Wat was het terug een mooie en spannende dag, met goede honden en blije eigenaars en voorjagers. Dankjewel voor jullie enthousiaste deelname!

Hierbij alvast de uitslag:

  • Fokke van Dorka’s Plek (voorjager/eigenaar Samuel De Vos) met 75 ptn.
  • Wolf van ’t Koppenbergbos (voorjager/eigenaar Jo Vandewoestijne) met 73 ptn.
  • Alwin van het Meekenesch (voorjager Maria Wolters, eigenaar Linda Verink) met 70 ptn.
  • Gizmo van ’t Gina Florashof (voorjager Joris Jennes, eigenaar Amélie Vandeput) met 62 ptn.

Beelden van deze VJP vind je hier.