Zondag 14 april, de laatste dag van een toch wel mooie weerweek in verhouding toy wat we gewend zijn de laatste maanden. Terug een VJP-dag, deze keer in Duitsland. Er zouden 5 leden van GMVB deelnemen: Herwig (met Faro), Hans (met Wodan), Amke (met Ubbe), Kris (met Whisper) en Wil (met Wolke). Op een totaal van 21 deelnemers waren we dus goed vertegenwoordigd. Ikzelf zou twee honden voorjagen voor twee deelnemers die geen jachtlicentie hebben, wat een vereiste is voor deelname als voorjager bij een VJP. Heinsberg is niet al te ver in Duitsland. GMVB stimuleert dan ook haar leden om aan zo een VJP deel te nemen wanneer ze in het bezit zijn van een jonge Grote Münsterlander.

Eens extra vroeg opstaan en we zouden er wel op tijd geraken. Helaas, liet de motor van de auto het afweten en moest ik herhaaldelijk stoppen, waardoor ik pas ter plaatse was op het moment dat de proef in onze groep net begonnen was met de eerste hond. Een stresserende start dus. Geen tijd om even ‘warm’ te lopen met Ubbe, die als derde het veld in mocht, en die liever bij het baasje bleef dan bij de voorjager, en dat ondanks de momenten samen thuis in de Limburgse velden, waar alles vlekkeloos verliep. Gelukkig vond hij toch zijn draai en een ‘zichtluide’ run achter een haas bracht hem precies bij de zaak.

De weersomstandigheden waren voor de begeleiders en de instructeurs goed, maar voor de deelnemende honden eigenlijk niet zo goed, lees: heel droog, een strakke droge bries en snel warm. Dat zijn minder goede omstandigheden voor jonge honden om hun talent in het veld te tonen. De vier jonge honden in onze groep, waarvan ook een Weimaraner, hadden dan ook heel wat pogingen nodig om te laten zien wat ze in hun mars hadden. Het grote aantal hazen was wel een meevaller voor de mogelijkheid om een hazenspoor te lopen, maar tegelijkertijd zorgde dit ervoor dat de deelnemende honden teveel achter een haas aan konden gaan en zich de naad uit het lijf liepen. Zo liep Faro nogal wat kilometers en mocht Herwig zijn Faro een vijftal keren gaan ophalen. De veelheid aan hazen maakte ook dat honden van het ene op het andere spoor kwamen en heel gedreven verrassende trajecten aflegden. Wodan bleek niet in zijn dagje. Hoewel hij in de West-Vlaamse velden verschillende keren vanzelf een hazenspoor opnam en het heel rustig uitwerkte, bleek het op Duitse bodem om een of andere reden heel lastig om enthousiast de hazengeur op te nemen. Het lukte hem uiteindelijk naar het einde toe toch om een een spoor te lopen, maar zijn matig enthousiasme zou hem helaas punten kosten. Gelukkig weten we wel dat deze mooie onervaren reu wel iets in petto heeft.

Waar er aan hazen geen gebrek was, was het hard zoeken naar fazanten. Op bepaalde plaatsen in het uitgestrekte jachtrevier zouden we fazanten aantreffen. Het was dan ook telkens een ritje met de auto naar die verschillende plekjes houterige begroeiing en struikgewas, in de hoop dat onze honden er een fazant zouden vinden. Daarbij strooide verschillende keren een opspringende haas, roet in het eten. Uiteindelijk en al een stuk in de namiddag, lukte het om alle honden de gelegenheid te geven om een fazant te vinden, te ‘tekenen’, voor te staan en op te stoten. De afsluitende schotvastheidsproef bleek een makkie. Geen enkele hond gaf een krimp. Prima.

Het was zowaar tussen 15u en 16u toen we terug aan het Suchenlokal arriveerden, waar de andere groepen ondertussen al hadden gegeten en enkele pinten achterover hadden geslagen. We wisselden wat ervaringen uit met de andere Vlaamse deelnemers en meegekomen toeschouwers die we kennen van eerdere deelnames aan proeven, in afwachting dat de scores waren verrekend en de diploma’s opgemaakt. Dirk Gühnemann, voorzitter van de VGM-Landesgruppe Rheinland en tevens Prüfungsleiter, bracht op het terras de uitslagen. Er waren mooie resultaten gelopen. Het was voor de voorzitter ook leuk om mee te delen dat een hond uit zijn laatste nest, als hoogst scorende uit de bus kwam: Fillis von Alt Emmelsum met 76 punten, voorgejaagd door Michael Waterworth.

Dankjewel voor jullie enthousiaste deelname!

Hierbij alvast de uitslag van onze GMVB-leden:

  • Faro von Alt Emmelsum (voorjager Herwig Caproens) met 64 ptn.
  • Whisper van ’t Koppenbergbos (voorjager KrisVan Gijsel) met 73 ptn.
  • William (Ubbe) van ’t Koppenbergbos (voorjager Koen Termont, eigenaar Amke Ivens en Jarn Meesters) met 68 ptn.
  • Wodan van ’t Koppenbergbos (voorjager Koen Termont, eigenaar Karen Van Maeckelbergh en Hans Dewachter) met 53 ptn.
  • Wolke van ’t Koppenbergbos (voorjager/eigenaar Wil Fuchs) met 70 ptn.

Faro – Karma – Ubbe – Wodan