Op zaterdag 2 maart kregen we na een wisselvallige week met nog maar eens veel neerslag, een stralende voormiddag om onze aanlegproef in te laten plaatsvinden. Alweer een droge editie, zij het dat we voor de middaglunch de douche hebben vermeden door in café ’t Bareelke (het ‘Suchenlokal’) onze broodjes te verorberen. We kregen van enkele deelnemers wat impressies over deze spannende activiteit. Je kunt ze hierna lezen, met dank aan de auteurs voor hun bijdrage. We zijn ook dankbaar voor de keurmeesters die naar best vermogen alle deelnemers hebben begeleid tijdens de vijf onderdelen van de proef. Uiteraard willen we ook alle deelnemers en supporters danken om met hun Grote Münsterlander naar de Zwalmstreek af te zakken om deel te nemen aan deze aanlegproef.

Voor de foto’s klik je hier of neem je een kijkje op de webpagina met foto(s van activiteiten.

Impressie ingestuurd door Amélie Vandeput (deelnemer met Gizmo van ’t Gina Florashof)
Gizmo en ikzelf hebben ons goed geamuseerd en we zijn fier dat we ons alsnog konden plaatsen voor de VJP. De dag was goed georganiseerd en de keurmeesters gaven steeds een duidelijke uitleg met wat je van de proef mocht verwachten. Er werd veel gelachen en er heerste een hele leuke sfeer  🙂.

Impressie ingestuurd door Bart De Roeck (deelnemer met Wally van ’t Koppenbergbos)
Op 2 maart staken we met een klein hartje onze Wietse (Wally) in de auto voor een tochtje richting de prachtige Vlaamse Ardennen. Het moment was aangebroken om eens te zien wat onze Wietse aan jachtcapaciteiten in zich droeg. Voor ons was dat best spannend, want wij zijn absoluut niet thuis in het wereldje, en konden dan ook niet inschatten hoe Wietse het er tijdens de proeven van af zou brengen. Daarenboven had hij – behalve eend en de kennismaking met allerlei wild in de kennel gedurende de eerste levensweken – nog geen wild geroken. “Hoe weet die hond nu wat hij moet zoeken?”, vroegen wij ons af. Gelukkig was er door de vereniging vooraf een infomoment georganiseerd, waardoor we een idee hadden van wat ons te wachten stond.

Eenmaal ter plaatse was de ontvangst warm en voelden we ons direct welkom. Dat we dan ook nog eens in een groepje zaten met twee nestgenootjes van onze Wietse, maakte het alleen maar plezanter. Tijdens de proeven werd al snel duidelijk dat Wietse blijkbaar wel wist hoe de zaken aan te pakken. De ene keer uiteraard wat vlotter dan de andere keer, maar onder begeleiding van de ervaren evaluatoren, kwamen we er altijd wel.

Het was echt prachtig om onze Wietse zo bezig te zien! Als baasje blijf je daar ook niet onbewogen bij: “Gaat hij dit wel kunnen?”, “Yes, ik denk dat hij goed bezig is!”, “Wauw, nog maar eens bewezen dat we ons vooraf geen zorgen moesten maken”. Geen rollercoaster aan emoties, maar toch meer dan wat je op voorhand verwacht. Afsluiten deden we met een broodje – nu ja, laat die ‘tje’ er maar van weg – en een drankje in een gezellige bruine kroeg. om af te sluiten volgde een kleine prijsuitreiking voor de uitblinkers van de dag. Dat onze Wietse in de tweede helft van de groep scoorde, maakte ons op dat moment al niet meer uit. Wij hadden er een prachtige dag met onze jonge hond op zitten. Sinds de aanlegproeven lijkt het ook wel alsof mijn band met Wietse, en vice versa, weer wat sterker geworden is. Een mooi extraatje aan zo en dag plezier.

Impressie ingestuurd door Linda Verink (deelnemer met Alwin van het Meekenesch)
De dag van de aanlegproef is voor mij een dag van verrassingen geworden en alles bij elkaar een geweldige ervaring. Daar was allereerst de zon, na een bijzonder natte middag en nacht die wij doorbrachten in onze kampeerbus in Zwalm. Wat een cadeau, het zonnige weer en een lekkere wind!

Wie mij verder verrast heeft is Athos (Alwin). Vooral de voortvarendheid waarmee hij de verschillende proefjes aanpakte: zonder aarzeling starten én – zo leek het – weten wat de bedoeling was. Zijn goede neus was mij natuurlijk wel bekend, maar de gretigheid van willen gaan en het plezier dat hij daarin had, heeft mij opnieuw verrast. Bij iedere proef zag ik hem mooi werken. Ik zelf ben de dag ontspannen begonnen. Ook best verrassend, haha.
De goede sfeer, de gezellige mensen, de duidelijke en vriendelijke uitleg van de keurmeesters, de mooi uitgezette proeven in een mooi terrein én  het werk van Athos maakten dat ik ook ontspannen bleef.
Aan het eind van de gezellige nazit met heerlijke broodjes kwam er toch wel wat spanning: hoe zouden de keurmeesters hem hebben beoordeeld? Dat was de grootste verrassing: met een eerste plaats. Met een mengeling van enig ongeloof, maar natuurlijk trots en met blijdschap, kijk ik op deze dag terug. En natuurlijk ook met grote dank aan iedereen die zich heeft ingespannen om deze aanlegproef te organiseren en tot een succes te maken!! Wat mooi dat onze jonge Münsterlanders op deze dag hebben kunnen laten zien wat een prachtig ras we hebben!

Amélie met Gizmo van ’t Gina Florashof

Linda’s fiere winner Alwin van het Meekenesch

Bart met Wally van ’t Koppenbergbos