Erkende fokteven

In het najaar van 2023 ontving GMVB een aanvraag voor twee nieuwe fokteven. Het betreft Una en Uvi van de Schransbossen. Beide teven – geboren in 2021 – doorstonden de in het fokreglement opgenomen gezondheidsonderzoeken. Ze voldoen ook allebei aan de andere voorwaarden die onze rasvereniging van Grote Münsterlanders voor de fok verwacht op het vlak van bouw, beweging en jachtgerelateerde prestaties. Una en Uvi werden dan ook erkend door onze vereniging als fokteven. Wij wensen hen en hun baasjes Niels en Ine een gezonde en kroostrijke foktoekomst. Alle informatie over en beelden van deze erkende honden, vindt u op de pagina ‘Fokteven’.

Geslaagde dekking

Begin december 2023 werd Riva van de Zuidlede van Elke Peeters, succesvol gedekt door dekreu Gerrit vom Barler Berg. In de eerste helft van februari verwachten we dan het eerste nestje van 2024. We duimen voor een goede worp zonder complicaties.

Nieuw ministerieel besluit i.v.m. fokkerij

Eind december (22/12/23) keurde de Vlaamse Regering tijdens de ministerraad een nieuw besluit (BVR) goed dat in de toekomst de fokkerij van honden en katten wetgevend regelt, evenals de voorwaarden om stambomen af te leveren. Dat laatste element is een primeur in Vlaanderen. Het Besluit is ondertussen gepubliceerd op de website van de overheid, maar nog niet in het Staatsblad. Dat laatste zou in maart/april gebeuren. De overheid beoogt ermee de gezondheid van de gefokte dieren in Vlaanderen te waarborgen zonder de diversiteit van de populatie binnen elk van de rassen in het gedrang te laten komen. Een nobel doel.

Het besluit omvat een hoofdstuk over stamboekverenigingen (voorwaarden, erkenning, fokprogramma’s), een hoofdstuk over rechten en plichten van honden- en kattenfokkers (verplichte registratie, vereiste testen en onderzoeken), een hoofdstuk over coördinerende verenigingen en een hoofdstuk over wedstrijden, keuringen en tentoonstellingen. Fokprogramma’s zullen erop moeten gericht zijn de toename van de gemiddelde inteelt of variëteit te begrenzen, de genetische diversiteit ten minste te behouden en erfelijke aandoeningen terug te dringen. Waar tot hiertoe het afleveren van stambomen enkel door de overkoepelende Belgische federatie KMSH gebeurde, zal dit in de toekomst wellicht anders zijn. Momenteel is een aantal zaken nog niet geheel duidelijk. De overheid wint voor de concrete wetgeving nog adviezen in, om daarna informatievergaderingen te organiseren voor de rasverenigingen. In de loop van 2024 zal een en ander hopelijk duidelijker worden. Wie de tekst al eens wil lezen of toegelicht horen, vindt die hier.