Op zaterdag 12 maart vond bij onze Duitse zustervereniging VGM, in Landesgruppe Rheinland te Hückelhoven, een Bringtreueprüfung (Btr) plaats. Een Bringtreueprüfung is een jachtgerelateerde proef waarbij de jachthond uit vrije wil – dus zonder een apporteer- of brengbevel van de (voor)jager een dood stuk wild brengt.

De BTR is ontworpen om te testen in hoeverre onze veelzijdige Grote Münsterlander (ook andere veelzijdige jachthonden kunnen er aan deelnemen) betrouwbaar is in het ophalen van om het even welk wild, hoe onaangenaam (geur, blessure, gewicht) het ook is. De hond bewijst dit door het vinden, oppakken en afleveren van koud, dood wild dat per toeval en zonder enige invloed van de voorjager is gevonden.

Voor deze test gebruikt de jury een koude vos die minstens twee uur van tevoren in het bos wordt gelegd. De hond wordt losgelaten van de rand van het bos met een bevel om te zoeken. Vanaf dat moment heeft de hond 20 minuten om het bos te doorzoeken, de vos te lokaliseren en met hem terug te keren naar de geleider aan de rand van het bos. De hond zal daarbij gebruik maken van zijn neus en vast en zeker de verwaaiing van de dode vos waarnemen. Bijkomende moeilijkheid voor de jachthond – die het grootste deel van de tijd uit het zicht van de begeleider is en zich dus goed vrij voelt – zijn de aanwezige sporen van levend wild en het nog aanwezige wild (bv. haas of ree). Deze zorgen vast en zeker voor verleiding. De voorjager mag één commando aan de hond geven bij het wegsturen. Dit kan geen apporteerbevel zijn. Dit betekent dat bevelen die de hond herkent als bevelen om iets naar de baas te brengen, uitgesloten zijn; bijvoorbeeld “apport” of “breng apport” of “zoek apport”, zijn uit den boze.  Als de hond eenmaal in het bos is, mag de geleider de hond op geen enkele manier beïnvloeden. In het beste geval komt de hond binnen de toegestane tijd met de vos aanlopen en keurig voor zitten.

Aan de proef op 12 maart namen 2 Grote Münsterlanders deel, één Weimaraner en één Heidewachtel. Een van de Grote Münsterlanders was Anka vom Benstruper Moor (Floor) met voorjager Koen Termont, lid van onze vereniging. Floor bracht als enige van de vier deelnemers en ruim binnen de toegestane tijd de vos bij haar baasje en mag nu trots het bewijs van Btr op haar stamboompapieren dragen. Een mooie prestatie. De andere honden vonden de vos ook, maar lieten die links liggen en waren meer geïnteresseerd in de aanwezige reeën. Ook een herkansing kon hieraan niets veranderen.

Wil je er meer over weten, ga dan naar De Bringtreueprüfung (zie Interessante literatuur, pagina Links en documenten).