Op zaterdag 15 april vond de jaarlijkse Verbands Jugend Prüfung (VJP) van de GMVB plaats te Melden (Oudenaarde).

De volgende leden brachten er om de beurt hun hond in het veld: Niels Blockhuys met Madam Filou uut ’t Vossebeltseveld (eigenaar Bianca Nuijts-Consten), Sam Vos met Madam Leffe uut ’t Vossebeltseveld, Tom Steegmans met Vaya, Theo Aerts met Vadis van het Slogenhof, en Dirk Maes met Valaska van het Slogenhof. Zij namen deel op basis van hun selectie na de aanlegproef van begin maart te Roborst.

De dag begon bewolkt met een druilerige motregen die de bodem en de voorjaarsbegroeiing fris en vochtig maakte. Volgens de online-weerspoorspellingen zou de neerslag ophouden tegen de start van de proef. En dat deed het ook. De deelnemers en keurmeesters arriveerden op tijd en konden nog gezellig van de ontvangstkoffie van Monique genieten in ons VJP-stamcafé De Oude Schelde. Dank aan de keurmeesters die voor deze activiteit een autorit van 4 uur over hadden vanuit Duitsland.

Om goed en wel 9u trokken we onze laarzen aan, kregen de deelnemers een Duitse toelichting bij het verloop van de proef en trokken we met zijn allen (deelnemers en ‘volgers’) het veld in. De omstandigheden bleken ideaal: een goede temperatuur, een lichte wind, een vochtige ondergrond, geen al te hoge en gevarieerde bodembegroeiing. De hondjes kwamen om de beurt in het veld om hun zoekwijze en neusgebruik te etaleren. Elke hond had zowat zijn/haar eigen manier, dat was duidelijk. De ene hield het kortbij de voorjager, een andere ging heel gestructureerd tewerk en nog een andere dacht het ganse meersengebied te verkennen. Dat een beek het revier doorkruiste bleek voor GM geen bezwaar.

Zowel de honden als de keurmeesters zelf wisten het wild op te stoten. Aan fazanten geen tekort, zowel in het gras als later op de dag in het meer bestruikte gedeelte van het revier. Ook de hazen lagen verspreid in het revier en ondanks de natte bodem, lagen er toch wel enkele tussen het gras. Daarnaast troffen we ook heel wat wilde eenden op de grond aan, evenals enkele kievitten die in de meersen hun broedgebied hebben. Talrijke watersnippen vlogen op wanneer het keurdersgezelschap rustig door het veld wandelde, en verderop schoten ook enkele houtsnippen uit de houterige begroeiing.

Elke hond kreeg ruimschoots de kans om het wild te vinden, eventueel aan te wijzen of voor te staan. Ook vonden we voor elke deelnemer een vers hazenspoor dat de hond kon uitwerken. Het tempo en de vastberadenheid bleek daarbij nogal te verschillen. Van ‘overgepassioneerd’ en nerveus tot vrij rustig zigzaggend en rechtdoor. Eentje liet zich bij dit onderdeel met een ‘spoorluid’ beoordelen. Het was niet voor elke voorjager even evident om zijn hond na dit onderdeel terug aan de lijn te krijgen. Gehoorzaamheid bleek voor sommige jonge honden nog een belangrijk werkpunt.

Het was al goed na de middag toen we traditioneel aan het waterpompstation onze broodjes konden verorberen om vervolgens de schotvastheid te beoordelen. Een hondje vertoonde zich schotgevoelig, wat wellicht met nog wat schotervaring kan verdwijnen. Na dit laatste onderdeel lichtten de keurmeesters hun scores toe aan de deelnemers. Daarna wandelden we onder een stralende zon terug naar het cafeetje waar de jury de diploma’s schreef en haar administratie afrondde. We genoten ondertussen van een frisse drink en werden door Dirk getrakteerd, waarvoor dank. Daarna volgde nog de prijsuitreiking en de fotosessie. Het was weer een aangename en leerijke dag geweest. Dank ook aan de talrijke volgers die de activiteit bijwoonden en de deelnemers ondersteunden.

Het resultaat van de vijf deelnemers:

  • Valeska van het Slogenhof  70 ptn. (Sil)
  • Madam Filou uut ’t Vossebeltseveld 69 ptn. (Wl) – Zoeken 11
  • Vaya 68 ptn. – Sp. 11 – Neusgebr. 11 (Spl)
  • Madam Leffe uut ’t Vossebeltseveld 64 ptn.
  • Vadis van het Slogenhof 60 ptn.

Voor het fotoalbum van deze activiteit, neem een kijkje op de fotopagina (foto’s van huisfotograaf Willy): VJP 2023 – Oudenaarde

Wie op eigen houtje nog eens de wandeling in de VJP-meersen wil doen, vindt deze hier.

Dirk Maes met Valeska van het Slogenhof

Op zondag 23 april vond de jaarlijkse VJP van Landesgruppe Rheinland plaats te Mönchengladbach (DE).

Twee van onze leden namen er deel. Theo Aerts jaagde er zijn Vanja van het Slogenhof voor en Rudi Luyten trok het veld in met Franziska von den Eisheiligen. De weersomstandigheden waren ook daar ideaal. Een goede vochtige ondergrond die de sporen zeker ten goede kwamen en de verwaaiing in de hand werkten. Veel hazen en voldoende fazanten zorgden ervoor dat de honden hun ‘ding’ konden doen. Onze beide leden scoorden zeer goed op deze proef en rangschikten zich in de eerste helft van de tien deelnemers. Goed gedaan. Enkele leden van GMVB vergezelden hen tijdens de proef: Willy Ghys (foto’s), Herwig Caproens en Dirk Haegemans.

Het resultaat van onze leden volgt na de proef:

  • Franziska von den Eisheiligen 75 ptn. (sil) Sp. 11 – Neusgebr. 11 – Zoeken 11
  • Vanja van het Slogenhof 70 ptn. (sil)

Foto’s van deze proef – van de hand van onze fotograaf ter plaatse Willy – vind je hier.

De volledige uitslag vind je hier.

Theo Aerts met Vanja van het Slogenhof en Rudi Luyten met Franziska von den Eisheiligen omringd door enkele supporters Willy, Dirk en Herwig (niet meer op de foto geraakt)