Zaterdag 11 maart was weer zo een topdagje in ons activiteitenprogramma. Dertien leden waren naar Roborst (Zwalm) afgezakt om er met hun jonge Grote Münsterlander deel te nemen aan de jaarlijkse aanlegproef van de Grote Münsterlander Vereniging. Twee leden dienden helaas deze proef aan zich voorbij te laten gaan, omwille van gezondheidsredenen van hun hond.

De weerberichten voorspelden weinig goeds voor het weekend. Onze aanlegproef zou wel eens een heel natte versie kunnen worden, dachten we allemaal. Maar nooit wanhopen! Tegen vrijdagnacht klaarde de hemel op, daalde de temperatuur fors en kregen we ’s ochtens met een bevroren grond te maken, waarna een volledig frisse en droge dag volgde. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind. Breng maar allemaal ‘in extremis’ eieren naar de arme klaren.

Ons ondertussen ‘aanlegproef-stamcafé’ ’t Bareelke rolde stipt de rolluiken omhoog, zodat de vroegste keurmeester Herwig en enkele deelnemers aan de onthaalkoffie konden. Een voor een sijpelden de deelnemers binnen en werden er in onze gekende warme sfeer verwelkomd. Nieuwe en bekende gezichten samen aan een cafétafel … het heeft toch iets. De deelnemers ontvingen hun deelnemerscatalogus en de spiksplinternieuwe club-deelnemers-armbanden. De keurmeesters legden ondertussen de hand aan de laatste voorbereidselen voor de proefonderdelen.

Na een kort woordje toelichting bij de organisatie van de proef en de deelnemersgroepen, stapten we samen naar het veld, waar het allemaal te doen was die dag. De honden en deelnemers hadden er duidelijk zin in en de zon deed haar best om de frisse ochtend wat te breken en die fantastische zichten te geven. De proeven ‘verwaaiing levend wild’, ‘verwaaiing dood wild’, ‘sleepspoor van eend’ en ‘zweetspoor’ verliepen heel vlot. De deelnemers beleefden spannende momenten en waren opgetogen over de manier waarop hun jonge Grote Münsterlander zich van zijn/haar beste kant liet zien. Voor velen was deze deename een vuurdoop. Gelukkige en dankbare gezichten na elk onderdeel. Leuk voor de keurmeesters die de deelnemers goed begeleidden en hier en daar nog wat tips meegaven. Door het vlotte verloop konden we rond de middag de broodjes samen opeten in het bos aan de hoogzit, om daarna de schottest te doen.

Daarna trokken we terug naar ’t Bareelke om er de resultaten mee te delen en de diploma’s uit te reiken.

Dank aan alle medewerkers voor deze fijne organisatie. Dank aan alle deelnemers voor de enthousiaste deelname.

De hondjes met de hoogste behaalde scores – het ‘podium’:

De volledige uitslag met de resultaten van alle deelnemende honden op elke onderdeel, vind je hier.

Iman en Willy schoten tal van foto’s van deze fijne dag. Je vindt ze hier.