1/ Nesten in 2023 in het vooruitzicht

Twee fokkers hebben te kennen gegeven in 2023 een dekking te plannen. Het betreft de kennels Van de Mesurekreek van fokker Elke Peeters (Kaprijke) en Van ’t Koppenbergbos van fokker Koen Termont (Oudenaarde – Melden). Elke en Koen trokken naar Duitsland om er enkele dekreuen te bekijken. Riva van de Zuidlede, de teef van Elke, heeft daar al kennis gemaakt met haar ‘gelegenheidspartner’ Oscar vom Haus Emsing. de beslissing is te Rosendahl reeds genomen. Een dekking is waarschijnlijk rond half maart. Koen is momenteel nog enkele dekreuen in overweging aan het nemen voor zijn teef Anka vom Benstruper Moor. De dekking zou kunnen plaatsvinden bij een eerstvolgende loopsheid, wellicht eind april, begin mei, of de daaropvolgende loopsheid ergens in november. De knoop moet nog worden doorgehakt.

2/ Gewijzigd fokreglement

A/ Tijdens de recente algemene vergadering (12/02/23) van onze vereniging, is unaniem beslist dat dekreuen en fokteven binnen onze vereniging, verplicht een HUU-test dienen te ondergaan. Het fokreglement werd dan ook in die zin aangepast. De test gaat na of een hond aanleg heeft voor de ontwikkeling van de gezondheidsbedreigende aandoening Hyperuricemie/Hyperurikoserie (HUU). Dit gebeurt door een dierenarts die met een swabstaafje, een monster van het mondslijmvlies neemt waarna een labo een DNA-onderzoek erop uitvoert. HUU is een erfelijke aandoening die aanleiding geeft tot de ontwikkeling van nier- en blaasstenen en blaasontstekingen bij de hond. Iets dat je jouw hond niet toewenst. Een hond kan ervan vrij zijn of eraan lijden, óf als drager de aandoening ongemerkt doorgeven. Onze rasvereniging vindt het na extern en intern overleg, dan ook raadzaam van dit niet invasieve onderzoek op te leggen aan wie fokkers en eigenaars die een dekreu willen inzetten bij de fok. Meer over HUU, vind je hier. (zie ook een eerder bericht omtrent dit onderwerp)

B/ In het kader van enerzijds een verplichting – opgelegd door de Koninklijke Kynologische Maatschappij Sint-Hubertus (KKUSH) – aan honden die aan wedstrijden deelnemen – en anderzijds de stappen die de Vlaamse overheid zet naar eigenaars van honden, besliste de algemene vergadering om het volgende aan het fokreglement toe te voegen: “Een reu of een teef komt in aanmerking als fokdier (dekreu / fokteef), wanneer hij/zij beschikt over een ‘attest sociaal gedrag’ afgeleverd door de KKUSH. Buitenlandse fokdieren kunnen op de fokdierenlijst van de GMVB komen, indien zij een gelijkaardige test in het buitenland hebben afgelegd of kunnen voorleggen dat ze reeds hebben deelgenomen aan door de FCI erkende wedstrijden”. De kalender van de testdagen ‘sociaal gedrag’ vind je hier.

Algemeen, doen eigenaars van honden er goed aan om zich van zo een attest en bijhorende medaillon te voorzien. Deze testdag wordt ook via diverse hondenscholen gepromoot en georganiseerd.

Binnenkort …

Blaasstenen bij de hond