In Duitsland besliste de Duitse Grote Münsterlander Vereniging (VGM) vorig jaar om de fokdieren, zowel dekreuen als fokteven, bijkomend te laten testen op de aandoening HUU of Hyperurikemie (ook wel hyperuricosurie genoemd). Gezien HUU een erfelijk gegeven is, heeft VGM besloten om deze HUU-test te verplichten in het kader van de erkenning van GM voor de fokkerij.

Hyperuricosurie of kortweg HUU is een erfelijke toestand van de hondengezondheid die ervoor zorgt dat de urinezuurconcentratie in de urine van de hond (door een overmatige uitscheiding van dat zuur) abnormaal hoog is, wat de kans verhoogt dat aangetaste honden nier- en blaasstenen ontwikkelen, evenals blaasontsteking. De aandoening treedt op vanwege een genmutatie, die op zijn beurt ertoe leidt dat urinezuur niet effectief wordt getransporteerd tussen de lever en de nieren.

De aandoening komt zeer vaak voor bij Dalmatiërs, maar wordt daarnaast ook bij verschillende andere rassen (een 20-tal) tijdens medische onderzoeken vastgesteld. Daaronder dus ook – voor zover bekend in veel geringere mate –  bij de Grote Münsterlander. De aandoening gaat gepaard met de volgende klinische symptomen: hematurie (bloed in urine), pijn bij het urineren en verstopping van de urinewegen. Honden met urinestenen zijn gevoeliger voor urineweginfecties. Blokkade in de urinewegen is een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke diergeneeskundige zorg vereist.
Meer hierover vind je op de websitepagina ‘Links en documenten’ in de rubriek ‘Interessante literatuur’ en via deze link.