Begin december vond een eerste van twee initiatieworkshops zweetwerk plaats voor leden van onze Grote Münsterlander Vereniging. Willy Ghys, Dirk Haegemans, Nico De Bruyne, Cindy Gorrens en Rudi Luyten zakten af naar Limburg voor een introductie in ‘nazoeken’, een boeiende discipline van het jachthondenwerk na het schot. In dit geval enige tijd na het schot. Na een interessante situering van dit werk in de jachtcontext, gaf de instructeur wat basiskennis mee om de deelnemers inzicht te geven in hoe de zweetarbeid verloopt, hoe die wordt beïnvloed, hoe de hondenbegeleider zich best gedraagt, hoe het leerproces in zijn werk gaat…

Na de meer theoretische uiteenzetting konden de honden dan individueel aan het werk, elk op een daags voordien kunstmatig aangelegd zweetspoor. Daarop kon elke hond zijn/haar neus bij de grond laten werken. Althans, dat probeerden de deelnemers zo standvastig mogelijk. Regelmatig afgeleid door het oppikken van verwaaiing van opzij of vooruit – het zijn tenslotte ook staande honden – toch telkens weer het spoor hernemen, oplettend gevolgd door een geduldige en uitermate gefocuste hondenbegeleider. In de rug gedekt door de instructeur die op een rustige manier korte feedback en direct inzetbare tips gaf. Een heel fijne ervaring voor elke deelnemer. De tweede groep is aan de beurt op 14 januari 2023.

Voor foto’s klik op de link : https://photos.app.goo.gl/AKiFQ1rTf1UvcFaB7 )

Het smaakt na deze ervaring alvast naar meer… In februari zal er gelegenheid zijn voor deelname aan een zweetwerk seminarie (vrijdagavond tot zondagmiddag). Gezien de plaatsen beperkt zijn, mogen de geïnteresseerden zich alvast aanmelden (koen.termont@gmail.com).