Op 18 september namen vier van onze leden deel aan de HZP te Mönchengladbach in Duitsland. Een HZP of HerbstZuchtPrüfung, is een jachthondenproef voor jongen honden zoals de VJP (Verbandsjugendprüfung) er een is in het voorjaar. In de HZP etaleerden de honden opnieuw hun vaardigheid in het veldwerk. Een deel werk voor het schot, een deel werk na het schot. En dit zowel in het veld als een deel op het water. Van onze vereniging namen Niels, Ineke, Dirk en Tim deel met respectievelijk Una, Uvi, Hugo en Udo. Kazan van Koen moest helaas forfait geven wegens een lichte blessure opgelopen twee dagen voor de proef. Iedereen had er zich goed op voorbereid in de periode sinds het voorjaar, met wat extra gerichte trainingen op schotvastheid op het water en op het lopen van sleepsporen.

Vol enthousiasme keken de deelnemers er naar uit. In tegenstelling tot de droge zomer die we kenden, was de dag van de HZP een uitgeregende dag. Er kwam maar geen einde aan de regenvlagen. Een ferm contrast met de Duitse wateroefendag die een zonnige herfstdag was. Maar niet getreurd. Het was een zelfde situatie voor alle deelnemers, die op het einde van de dag tot op het vel en in de schoenen/laarzen kletsnat waren. Getuige daarvan de talrijke foto’s in het fotoalbum, met dank aan Jill.

Met spanning en toch altijd wel enige onzekerheid over de afloop van zo’n proef, leefden de deelnemers naar de proef toe. Het is altijd afwachten hoe de honden het er uiteindelijk van af brengen, in een nieuwe omgeving, in dergelijk weer, met vreemde juryleden, met ongekende toeschouwers … Op het programma: Revieren in bieten en/of groenbemesting met neusgebruik + voorstaan, sleepspoor van eend, sleepspoor van konijn, apporteren van eend + schotvastheid op het water, verloren zoek van eend op het water en opjagen van eend op het water + apport.

Met enige trots en opgeheven hoofd mochten de vier deelnemers achteraf hun verhaal doen bij een smakelijke pint. Ze behaalden respectievelijk het volgende mooie eindresultaat (in alfabetische volgorde):

  • Hugo (Dirk) 163 ptn. ,
  • Udo (Tim) 171 ptn. met een schitterende 12 voor volhardend achternazitten van de eend op het water,
  • Una (Niels) 163 ptn.,
  • Uvi (Ineke) 183 ptn. met een mooie 11 voor het volhardend achternazitten van de eend op het water.

Als vereniging ook trots op onze leden die aan deze proef met succes hebben deelgenomen. Proficiat.