Zaterdag 27 augustus was Putte (Grasheide) terug ‘the place to be’ voor de Belgische liefhebber van de Grote Münsterlander.

Daar vond naar jaarlijkse gewoonte de rastentoonstelling van onze rasvereniging plaats. Opnieuw waren we te gast bij de familie Blockhuys-Cumps, waar voor de gelegenheid een ruime tent met bar was opgetrokken en voor de kleinsten een springkasteel was voorzien.

Voor een overzichtelijke presentatie van de deelnemende honden was er een ruime ring die goed bereikbaar was vanop de parking en voor toeschouwers de mogelijkheid bood om de honden van alle zijden te bekijken. Vanuit Duitsland was keurmeester Otger Buss afgezakt om onze honden nauwgezet te bekijken en te beoordelen, samen met zijn assistent-keurmeester in opleiding. Otger Buss is een ervaren keurmeester en tevens zeer succesvol fokker van Grote Münsterlanders in zijn kennel Vom Busshof. Iemand met kennis van zaken dus. Samen met zijn meegereisde assistent nam hij de tijd om de bouw, de beharing en het gangwerk van de honden te beoordelen en toe te lichten. Per klasse (van babyklas, over puppyklas, tussenklas, open klas en veteranenklas) werden achtereenvolgens de reuen en teven in de ring geroepen. Na een gezamenlijk rondje, kon elke deelnemer zijn hond rustig laten zitten en staan voor het opmeten van de schofthoogte, de controle van het gebit, de ogen en de beharing. Het gangwerk en de hoekingen werden tijdens stand en in draf bekeken en zo goed mogelijk ingeschat. Op het einde van elke presentatie werd het resultaat aan de deelnemer en het publiek meegedeeld. Daarbij liet de micro het nogal afweten, waarvoor onze excuses, voor wie wat verder van de ring zat te luisteren. Naarmate de rastentoonstelling vorderde, verspreidde zich een steeds sterker wordende geur van de aangestoken barbecue en het lekkere vlees dat erop werd klaargemaakt. Daar zorgde Harry – onze meester barbecue-er – voor. Alweer zorgde hij – bijgestaan door enkele gelegenheidsstokers – voor de op smaak gebrachte stukjes vlees. Iedereen kon op tijd aanschuiven aan de barbecue en de rijkelijke groentetafel. De afwezigen hebben dit alvast gemist. Voor, tijdens en na de eigenlijke keuringen was onze clubfotograaf Willy in actie. Het resultaat van zijn werk vind je bij de foto’s van de activiteiten.

Na de stevige lunch klonk zowaar hoorngeschal dat de prijsuitreiking aankondigde. Onze sponsor ‘Natuurlijke diervoeding ’t BEESTENBOS’ had voor elke deelnemer een pakketje voorzien van snacks en natte voeding van Carnilove en voor de winnaars een zak met korrels van het merk BRITT. De winnaars met de beste reu en beste teef ontvingen van de club een glazen trofee. De ‘Beste van het ras’ (BOB) en de ‘Beste van de andere sexe’ (BOS) gingen met een mooie beker naar huis, respectievelijk geschonken door KKUSH en Vereniging der Afgevaardigden (VdA). De deelnemers ontvingen zowel een Duits (VGM) als een Belgisch beoordelingsformulier (KKUSH). De honden uit de open klasse voldeden allemaal aan de rasstandaard en ontvingen hiervoor een conformiteitscertificaat van de vereniging.

  • Winnaar ‘Beste teef’ en tevens ‘Beste van het ras’ op 27/08 = RIVA VAN DE ZUIDLEDE van Elke Peeters (fokker Bruno Willaert)
  • Winnaar ‘Beste reu’ en tevens winnaar ‘Beste van de andere sexe’ op 27/08 = EERO VAN ’t GINA FLORASHOF van Amélie Vandeput (fokker Kees en Ria Lukens)

Het bestuur is dankbaar voor het mooie aantal deelnemende Grote Münsterlanders (29) en voor de grote opkomst van deelnemers, meegereisde familie en andere toeschouwers, die speciaal naar deze rastentoonstelling waren gekomen.

De Duitse keurmeester loofde achteraf nog het grote aantal kwaliteitsvolle honden, de goede organisatie en het team dat dit alles mogelijk maakte. Op naar volgend jaar!

De volledige uitslag vind je hier.