Zaterdag 16 april, een frisse ochtend met een stralende zon en een schrale oostenwind. Ochtenddauw in het revier in de Scheldemeersen van Melden. 8u15 Monique van het alom bekende café De Oude Schelde, is al van de partij om haar koffie voor te bereiden. De banners van de Grote Münsterlander Vereniging sieren de oever van de oude Scheldearm. Een sierlijke zwaan drijft onhoorbaar en alert over het rimpelende watervlak. Meerkoeten zitten elkaar achterna in de dekking van de oever. In de verte roept een fazant en wat verder op het water kwaakt een woerd. Op de Scheldedijk zijn de vroege vogels van wandelclub Hanske de Krijger hun eerste kilometers aan het malen. Het belooft een schitterende dag te worden.

Het revier straalt een ochtendrust uit die wel al vol leven zit. De dagen voordien waren een koppel patrijzen, verschillende hazen, eenden in sloten en op de Schelde-arm, fazanten op de akker en in de verschillende dekking gespot. Aan meerkoeten, waterhoenen, kauwen en kieviten geen gebrek. Aan levend wild ook dit jaar geen tekort. De honden die voor deze ‘voorjaarsproef’ waren geselecteerd uit de aanlegproef van begin maart, zullen zeker kunnen tonen wat ze in hun mars hebben.

De deelnemers en de Duitse keurmeesters van onze zustervereniging Verband Grosse Münsterländer, melden zich mooi op tijd aan. Een koffie om de lange rit of de ‘proef-stress’ door te spoelen, een korte briefing en de groep zet zich in beweging richting het eerste veld. Om de beurt worden de honden individueel het veld ingestuurd. Elke hond laat op zijn manier zien hoe hij of zij tewerk gaat om verwaaiing te krijgen en het wild te lokaliseren. De keurmeesters beoordelen in de eerste plaats het ‘zoeken’, ‘het gebruik van de neus’ en de ‘Führigkeit’. Wanneer de hond in de gelegenheid is om wild ‘voor te staan’ beoordelen de keurmeesters ook de wijze waarop dat gebeurt. Vandaag blijkt dat voor de meeste van de honden geen makkelijke opdracht. Yris kan het al vroeg in de ochtend tonen op een wilde eend en Una heeft het geluk bij een tweede poging een fazant vlakbij de rand in het riet een fazantenhaan voor te staan. Ugor blijkt vandaag te gepassioneerd om zich te beheersen.

Het kuithoge gras, de gerst en de wintertarwe blijken vandaag geen goede locaties voor het wild. De jonge honden lopen wat kilometers, de een al ruimer dan de andere, maar tekenen buiten wat akkervogels niet echt het wild dat we zoeken. Een wilde eend in de sloot heeft de aandacht van Yris getrokken, Eben komt rakelings bij twee patrijzen, Ugor apporteert een pas gedode rat, waarna hij in de sloot een meerkoet achterna zit en uit de oever van de beek een waterhoen opstoot. Una is gefascineerd door al wat op de oude Scheldearm zwemt. Fazanten zijn hoorbaar aanwezig in het jachtrevier, maar de honden komen pas later waar ze zich ophouden.

Yris gaat vlot en ver enkele hazen achterna die gelijktijdig opspringen in de rand van een droge akker. Maria mag een wandeling doen om haar tegemoet te gaan. Een beetje later is Niels hetzelfde lot beschoren. Ondertussen staat Ugor een fazantenhen voor die zich onder het hoge gras drukt. Op de blote akker treffen we een kwetsbaar kievitennest aan. Daarna levert het lopen op één lijn weinig op. De hazen hebben duidelijk het hazenpad gekozen… Tot we in Melden plots net over een sloot, twee hazen rustig zien zitten. Eben wordt ingezet. De sloot vormt een op dat moment vervelende drempel. Wanneer Eben de sloot is overgestoken, zijn de hazen in gespreide slagorde op de loop gegaan. Eben gaat wel de goede richting uit, maar houdt het snel voor bekeken. De haas is al een straatje overgestoken. In de weide loopt Eben nog wel een spoor in tegenovergestelde richting, maar daar is geen haas te vinden.

Even later vertrekt opnieuw op enige afstand op een kale akker, een haas richting de kerk, de sloot over. Ugor wordt ingezet om het spoor te vinden, wat hij ook doet. Twee sloten gaat hij over om na een run over een akker op zijn stappen terug te keren, in een weide het zigzaggende spoor van een haas te volgen en dan in rechte lijn tot dichtbij de gevluchte haas te komen, waarna de vlucht vooruit volgt en Ugor hem geruime tijd luid achternazit. Op zijn terugweg naar de voorjager treft Ugor een tweede haas aan en gaat er opnieuw hevig tekeer achterna. Wat een inspanningen. Dorstig stort hij zich in de beek. Ondertussen is Uvi ook aan de beurt, maar is mij ontgaan hoe het precies is verlopen.

Terwijl de keurmeesters ruim de tijd nemen om te overleggen, verzamelen deelnemers en toeschouwers voor de veldlunch. Uiteindelijk volgt het verdict van de jury. Tevreden gezichten en enkele herkansingsmogelijkheden voor het voorstaan. Ook Yris wil nog een poging doen op het zoeken. Uvi komt als eerste bij een fazant, die helaas nogal snel opvliegt om echt goed voor te kunnen staan. Ugor heeft ‘pech’, nog voor we bij een rietkraag zijn springt er een haas op, die hij per se wil achternazitten. Ondertussen kan Una een fazant in diezelfde rietkraag voorstaan en opstoten. De teruggekomen Ugor laat ook in dezelfde rietkraag een ree vertrekken en een fazant, doch het perfecte voorstaan blijft uit. Dan maar het reeënspoor uitwerken denkt Ugor. Yris zoekt nog een grasveld af, maar behoudt uiteindelijk haar al mooie score.

Moe maar voldaan, keert het talrijke gezelschap van deelnemers, keurmeesters en toeschouwers terug naar De Oude Schelde, waar iedereen uit de wind nageniet met een drankje. Keurmesters reiken de diploma’s uit en worden bedankt met een mand Belgische abdijbieren. Wat een mooie dag.

Voor foto’s van deze dag, klik  hier

Uitslag van de VJP 2022

De vijf deelnemende honden slaagden in hun proef (‘Prüfung bestanden’). Alle honden zijn sociaal verdraagzaam bevonden, zelfzeker, rustig en gehoorzaam. Twee honden zijn zichtluid bevonden.

De vijf deelnemers behaalden goede tot uitstekende puntentotalen.

  • Yris van het Meekenesch met 75 ptn. voorgejaagd door Maria Nieuwenhuis-Wolters (Suchensieger/Winnaar)
  • Ugor van ’t Koppenbergbos  met 72 ptn. voorgejaagd door Koen Termont
  • Una van de Schransbossen met 72 ptn. voorgejaagd door Niels Blockhuys (eigenaar Harry Cumps)
  • Uvi van de Schransbossen met 65 ptn. voorgejaagd door Ineke Cumps
  • Eben van Dorka’s Plek met 63 ptn. voorgejaagd door Peggy Segers (eigenares Cindy Gorrens)