Zaterdag 5 maart vond onze jaarlijkse aanlegproef voor jonge Grote Münsterlanders plaats te Roborst (Zwalm). De weersomstandigheden waren goed, zij het dat de beperkte en onregelmatige wind het voor de hondjes niet eenvoudig maakte in de proeven met verwaaiing levend en dood wild (veld en bos). We startten ’s ochtends met een witte rijmlaag en een opkomende zon bij lichte vrieskou. In de loop van de voormiddag evolueerde de temperatuur onder een zalig lentezonnetje naar aangename hoogte, die ons toeliet buiten te picknicken na het afwerken van vier van de vijf proeven. Het schot hielden we voor na de middagstop. Alle honden werden schotvast beoordeeld.

De keurmeesters zagen 16 goede tot zeer goede honden en waren tevreden heel wat kwaliteit aan het werk te zien. Zowel bij het veldwerk als de verloren zoek vonden de honden het gekooide of verloren gelegde veer- en haarwild. De eend die het sleepspoor had nagelaten, kreeg het bij momenten hard te verduren, maar ze heeft het tot het einde uitgehouden. En de keurmeesters mochten ze een paar keer gaan terugleggen nadat enkele jonge GM’s haar mooi hadden geapporteerd. Willy had daags voordien al de tijd genomen om het mooi en gevarieerd zweetspoor druppelsgewijs te leggen. De honden kweten zich van hun taak en lieten hun neusjes het werk doen tot grote vreugde van de voorjager toen die tot bij het hertenvel werd geleid. Er was duidelijk aanleg aanwezig en de honden deden hun uiterste best om hun baasjes te plezieren. Mooi om zien.

Carine van onze uitvalsbasis café ’t Bareelke was blij nog eens een hoop (bekend) volk in haar café te zien. De ervaringen van de dag werden bij een lekker glas gerstenat gedeeld en de nieuwbakken voorzitter mocht het spreekgestoelte op voor de uitreiking van de diploma’s en de trofeeën.

Dank aan alle medewerkers voor deze fijne organisatie. Dank aan alle deelnemers voor de enthousiaste deelname.

Het podium 2022 – met een link naar de stamboom – ziet er als volgt uit:

De resultaten van de andere deelnemers en de scores op de verschillende onderdelen vind je hier.

Klik hier voor het fotoalbum van de aanlegproef 2022.