Vorig jaar (2021) werden drie Belgische nesten GM gefokt. Een pak nieuwe Grote Münsterlander-eigenaren werd hierdoor ook lid van onze rasvereniging. Op woensdag 9 februari hield de GMVB een online infomoment voor (nieuwe) eigenaars van die jonge Grote Münsterlanders met het oog op de aankomende proeven voor jonge honden. Deze info-avond had als bedoeling dat eigenaren van jonge honden op de hoogte zouden zijn van het bestaan van proeven voor jonge honden en van de rastentoonstelling, én het belang van deelname aan deze proeven zouden kennen voor zichzelf, voor de fokker en voor de rasvereniging.

Tegelijk werd ook het verband gelegd tussen deze proeven en de eventuele bestaande of toekomstige fokplannen. Al te vaak gebeurt het dat eigenaren later tot de vaststelling komen dat hun GM niet voldoet aan de vereisten van een fokreglement omdat bepaalde stappen in de beginfase door onwetendheid werden overgeslagen. Dat wil de rasvereniging in het kader van een kwaliteitsgericht fokbeleid, zoveel mogelijk vermijden. Daarom werden de deelnemers geïnformeerd over de inhoud van de aanlegproef, de voorjaarsproef en de later op het jaar geplande rastentoonstelling. Er werd gewezen op de aandachtspunten bij elk van de onderdelen en op de relatie ervan met enerzijds de jachtpraktijk (of alternatieve proeven, competitievormen …) en anderzijds het fokbeleid binnen de Grote Münsterlander Vereniging(en).

Er waren 18 deelnemers (en 3 verhinderden) die geboeid hebben geluisterd en ook interessante vragen hadden. Een activiteit die we in de toekomst vast en zeker zullen herhalen.