Op zaterdag 7 november vond te Grobbendonk aan de Kasteelhoeve Den Herberg, een Sint-Hubertusviering plaats. Een van de vele wellicht in deze periode. De organiserende vereniging was de vzw Jachthonden, een ‘familie’ van Weimaranereigenaars. Er daagden 8 Grote Münsterlanders op voor deze activiteit. Hoewel in de minderheid, vielen we wel goed op met onze zwart-witte jachthonden in het gezelschap van de meerderheid Weimaraners en enkele vertegenwoordigers van andere rassen.

De groep maakte een mooie boswandeling in de omgeving van de kasteelhoeve. Het weer was ideaal, de zon was van de partij en het bos toonde zich van zijn mooiste herfsttooi.  Gedisciplineerd met de honden aan de leiband volgden we keuvelend bospaadjes. Toevallig werd die dag ook een veldtoertocht georganiseerd te Pulle, waardoor we wel een hoop mountainbikers respectvol kruisten. Het was tegelijk een goede oefening in correct ‘volgen’ en ‘aan de voet’.

We lieten ons naar het einde toe wat uitzakken en gaven onze Grote Münsterlanders de kans om een paar apporten in het veld uit te voeren waardoor ze eens de remmen konden lossen. Zalig, die rakkers.

Na de wandeling was er de wijding van de aanwezige honden (en enkele paarden) door pater Christiaan in topvorm. Daarmee zijn August, Floor, Kazan, Kay, Bandit, Wigand, Borr en tot slot Uvi als jongste aanwezige telg uitvoerig met wijwater besprenkeld. Sommige baasjes – voor wie de pater het blijkbaar noodzakelijk achtte – kregen ook een besprenkeling met de kwispel. Ze zijn gezegend en kunnen weer tegen een stootje het komende jaar.

Om ervan te bekomen hebben we – bij het houtvuur en gekruid met nog wat verhalen – de innerlijke en immer dorstige mens ook gelaafd. Op de jachthoornblazers was het even wachten, maar ook zij maakten in de namiddag hun opwachting om het gebeuren op te fleuren. Sfeerbeelden vind je hier.

Lucia met Wigand