Nieuws
Aanlegproef

Op 14 maart 2020 organiseren we de aanlegproef. Deze proef staat open voor jonge honden geboren tussen 1 oktober 2018 en 30 september 2019.

Voor de meesten is de aanlegproef de eerste kennismaking met een activiteit die wij als Grote Munsterlander Vereniging België (GMVB) voor onze jonge honden organiseren. Het is in de eerste plaats een dag om de aanleg van de laatste lichting jonge Grote Munsterlanders onder de loepe te nemen, maar daarnaast is het ook de ideale gelegenheid om nieuwe zwart-wit eigenaars de nodige tips en adviezen te kunnen geven zodat zijn/haar hond maximaal de kans krijgt om zijn talenten te ontwikkelen.

Wij gaan ervan uit dat elke Grote Munsterlander eigenaar zich bewust een jachthond als kameraad heeft aangeschaft en dat ze dus een hond hebben gekocht die in de eerste plaats voor het jagen is gefokt. Dit houdt bijgevolg in dat onze GMers over speciale kwaliteiten beschikken die alles met het jagen te maken hebben.

Deze aanlegproef heeft tot doel na te gaan in welke mate die speciale kwaliteiten van nature in de GMer aanwezig zijn, zonder dat hij of zij vooraf daarom al kennis heeft gemaakt met de jacht of met jachttraining. Ook al is een GMer een aangename gezelschapshond, in de eerste plaats is het een jachthond en daarom is het belangrijk te begrijpen dat onze zwart-witte er tijdens een wandeling eens van onder door gaat, niet meer wil luisteren (jaja, regelrecht stoppen in de oren heeft) en pas na enig tijd terug komt opdagen.

Om een goede beoordeling van elke hond mogelijk te maken, zijn er een 9-tal onderdelen/proefjes die op deze dag worden uitgezet. Zo is er een sleepspoor met eend, een zweetspoor met reebloed, een veldproef met fazant en kwartel, een proef in het bos voor het opsporen van haar- en veerwild,... Deze proefjes laten toe om inzicht te krijgen in de jachtaanleg van elk jonge GMer en worden geëvalueerd door een ervaren team van GM-eigenaren met praktische jachtervaring en wedstrijdervaring. Ook wordt er gekeken naar de globale werklust en arbeidsvreugde van de jonge hond en naar de interactie met het baasje.

De 5 honden die tijdens de aanlegproef de beste resultaten behalen op de proeven met levend wild worden bovendien uitgenodigd op de voorjaarsproef die doorgaat op 18 april 2020.

De prijs voor deelname aan de Aanlegproef bedraagt 15 euro voor leden en 25 euro voor niet-leden. Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier te versturen naar torfs.natasja@gmail.com en dit vóór 4 maart 2020.

 

locatie: Café ’t Bareelke – Borstekouterstraat 104, 9630 Zwalm (Roborst).